Naslovnica Izdvojeno I zvanično zastava NATO-a u Skoplju

I zvanično zastava NATO-a u Skoplju

484

Skoplje — Parlament Sjeverne Makedonije je u utorak ratifikovao Sjevernoatlantski dogovor, ali će stupiti na snagu kada i posljednja zemlja članica NATO to uradi.

Makedonija će, dakle, postati trideseta država članica NATO-a kada Španija, kao posljednja ovaj dogovor ratifikuje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Makedonski parlament glasao je prije, jer se raspušta zbog prijevremenih parlamentarnih izbora u Sjevernoj Makedoniji, zakazanih za 12 april.

Predsjednik države Stevo Pendarovski na sjednici parlamenta poručio je da se sada, kada Sjeverna Makedonija i formalno postaje trideseta država članica NATO-a, “odgovornost povećava, a reforme ne staju”.

“Današnje glasanje ’za’ ratifikaciju Sjevernoatlantskog dogovora je veliki korak u zaokruživanju makedonske državnosti i udaranje pečata našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu. Čast da donesemo ovu istorijsku odluku smo dobili mi, predstavnici građana u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti”, poručio je Pendarovski, te dodao da sada preostaje da svi građani osjete efekte sveg uloženog truda u proteklim decenijama.

Nakon sjednice na kojoj je ratifikovan Protokol, pred zgradom državnog parlamenta je zvanično podignuta zastava NATO-a.

(StarMo)