Naslovnica BiH I ZHK uvodi zabranu kretanja

I ZHK uvodi zabranu kretanja

242
Široki Brijeg; foto: arhiva - ilustracija

Široki Brijeg — U petak, 10. aprila, održana je 15. sjednica Štaba civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona.

Donesena je naredba kojom se zabranjuje kretanje van svog mjesta prebivališta osobama s prostora ZHK, osim u svrhe odlaska na posao ukoliko je to neophodno, za stanovnike koji trebaju hitnu medicinsku njegu, osobe koje vrše snabdijevanje navedenih područja i za osobe koje iz vitalnih porodičnih razloga pružaju njegu djeci ili starijima ili obavljaju kupovinu životnih namirnica za navedene.

Za osobe koje trebaju dozvole zbog odlaska na posao i one koji vrše snabdijevanje navedenih područja, propusnice će izdavati odgovorne osobe u pravnom licu.

Ukoliko osoba pruža brigu djeci ili starijim osobama, odnosno vrši nabavku osnovnih životnih i medicinskih potrepština za njih, dozvolu će izdavati lokalni Štab uz davanje potpisane Izjave, saopšteno je iz Štaba CZ ZHK-a.

Dodsje se kako se naredba primjenjuje od 5:00 sati 11. aprila 2020. godine i vrijedi do daljnjeg.

Naređuje se i Upravi za inspekcijske poslove ZHK angažiranje svih raspoloživih resursa i poduzimanje svih mjera s ciljem maskimalnog pooštravanja kontrole nad provedbom svih naredbi Štaba CZ ZHK vezanih za epidemiju korona virusa prema važećim propisima i nadležnostima Uprave za inspekcijske poslove.

Građani na ulicama-javnim prostorima moraju poštovani epidemiološke mjere održavanja fizičkog razmaka od minimalno 1.5 metra i obavezno nošenje maske, pamučne trake i slično.

“S obzirom na povećani broj požara u posljednjim danima, apeliramo na sve građane ako imaju bilo kakva saznanja da je neki od požara izazvan ljudskim utjecajem, da obavijeste operativni centar na broj 121”, navodi se u saopštenju iz Štaba CZ ZHK-a.

(StarMo)