Naslovnica Region I vojnici Sjeverne Makedonije na Kosovu

I vojnici Sjeverne Makedonije na Kosovu

190
foto: NATO

Priština — Misija KFOR-a, koju predvodi NATO, dočekala je svoj 27. kontingent iz Sjeverne Makedonije.

Iz KFOR-a je saopšteno da će 44 pripadnika iz kasarne „Kuzman Josifovski-Pitu“ iz Tetova, koje predvodi kapetan Hristijan Dimčevski, služiti u KFOR-voj Regionalnoj komandi Zapad koja se nalazi u Peći.

Naglašava se da će oni doprinijeti ukupnoj misiji KFOR-a da obezbijedi sigurno i bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu u skladu sa Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine.

“Njihovi zadaci će uključivati patroliranje, obezbjeđenje manastira Visoki Dečani i obezbjeđivanje kampa Villaggio Italia (sjedište Regionalne komande Zapad) uz svoje kolege iz Italije i Moldavije. Ostali dio kontingenta će raditi kao štabni oficiri u Glavnom štabu KFOR-a u Prištini”, ističe se u saopštenju, prenosi BHRT.

Zastava Sjeverne Makedonije je danas podignuta na ceremoniji održanoj u štabu Regionalne komande Zapad, kojoj je prisustvovao komandant snaga na Kosovu general-major Michele Risi.

General Risi je poručio novoraspoređenim vojnicima da će njihov poduhvat pomoći pojačanju veza i jačanju odnosa između Sjeverne Makedonije i ostalih 26 članica koje trenutno služe u misiji KFOR-a koju predvodi NATO.

Doprinos pripadnika ove armije misiji KFOR-a na Kosovu će nastaviti da raste tokom 2021. godine. Plan je da se već u narednoj rotaciji od šest mjeseci broj vojnika poveća na više od 60.

(StarMo)