Naslovnica Život I vakcina protiv obične gripe navodno štiti od korone

I vakcina protiv obične gripe navodno štiti od korone

348

Zagreb — Američke zdravstvene institucije apeliraju na svoje građane da se vakcinišu protiv gripe u nadi da će tako izbjeći dvostruke zimske infekcije, gripom i koronavirusom. Naime, nova studija pokazuje da vakcina protiv gripe može smanjiti rizik od zaraze novim virusom.

Istraživanje, koje treba još revidirati, a koje prenosi Scientific American, pokazuje da vakcina protiv gripe može podstaći organizam na stvaranje antitijela koja se bore sa širim infekcijama, uključujući koronavirus. Rezultati se poklapaju s nekoliko nedavno objavljenih istraživanja koji ukazuju na iste efekte, prenosi hrvatski N1.

U najnovijoj studiji Mihai Netea, imunolog s medicinskog centra na Univerzitetu Radboud u Nizozemskoj, i njegove kolege analizirali su bolničku bazu podataka kako bi vidjeli je li kod zaspolenih vakcinisanih protiv gripe u sezoni 2019./2020. bila manja vjerovatnoća zaraze covidom-19. Ispostavilo se da su zaposleni koji su se vakcinisali protiv gripe, imali 39% manje šanse od zaraze koronavirusom do juna ove godine. Otkriće su objavili na stranici MedRxiv.

Međutim, naglašavaju da ovo istraživanje još ništa sa sigurnošću ne dokazuje.

“Ovo je zanimljiva studija, ali ne pruža nepobitne dokaze”, rekla je Ellen Foxman, imunobiologinja i klinička patologinja na Yaleu.

Smatraju da u obzir treba uzeti i druge faktore, poput činjenice da su ljudi koji su se vakcinisali protiv gripe, generalno osvješteniji što se tiče zdravlja i više paze na sebe, pa su tako možda i u vrijeme pandemije odgovorniji.

Da bi se definitivno odredilo štiti li zaista vakcina protiv gripe i od koronavirusa, potrebne su velike kliničke studije na nivou šire populacije, ističu.

Netea i njegov tim proveli su i laboratorijske eksperimente koji su sugerirali da vakcina protiv gripe može pomoći i u ovoj pandemiji. Posmatrajući stanične promjene zaključili su da infekcija može biti blaža ako do nje dođe.

Sve više je istraživanja koji pokazuju da ranije vakcine mogu pomoći organizmu da se nauči boriti i s drugim infekcijama, osim onih za koju su se ciljano vakcinisali. Stanice uče imunološki odgovor, a literatura pokazuje da se imunitet trenira.

Trenutno se u svijetu provode istraživanja koliko vakcina protiv tuberkuloze, Bacillus Calmette–Guérin (BCG) štiti i od korone. Povezano je sa smanjenim rizikom od infekcije, ali konkretnih zaključaka još nema.

Zasad je još uvijek više pitanja nego odgovora. Međutim, stručnjaci ističu da vakcinu ne treba izbjegavati jer možda ima više korisnih namjena nego što su mislili.

(StarMo)