Naslovnica Mostar I u Mostaru obilježen Dan šehida

I u Mostaru obilježen Dan šehida

424

Mostar — Polaganjem cvijeća i učenjem hatma dove, danas je na mostarskim Šehitlucima obilježen drugi dan Ramazanskog bajrama – Da šehida.

Obilježavanje je počelo učenjem hatma dove koju su proučili mostarski imami, a prigodnim govorom obratio se mostarski muftija Salem ef. Dedović.

– U našoj vjerskoj tradiciji utemeljeno je obilaženje mezarluka, utemeljeno je učenje za duše umrlih, sjećanje na njih i poklanjanje dova pred njihove duše – istaknuo je Dedović.

Po njegovim riječima, druga dimenzija koja je važna je ta što se “kroz ovaj posjet šehidskim mezarjima naglašava važnost vremena, uloge i poruke koja nas obvezuje”.

– Obvezuje ovu današnju generaciju učeći iz žrtve koju su ovi časni i čestiti ljudi podnijeli i ugradili tu žrtvu u temelje nezavisne i slobodne države BiH – poručio je mostarski muftija.

Vijence su na Šehitlucima položile delegacije Parlamentarne skupštine BiH, Skupštine HNK, Ministarstva branitelja HNŽ-a te brojne organizacije porodice šehida s područja Grada Mostara i HNK.

(StarMo)