Naslovnica Život I u Londonu održana promocija istraživanja nafte u FBIH

I u Londonu održana promocija istraživanja nafte u FBIH

431

Sarajevo/London — U prostorijama British Museum u Londonu održana je promocija, na kojoj je predstavljena pozadina istraživanja Bosne i Hercegovine, postupak nadmetanja, te pravni, ugovorni i fiskalni uslovi u procesu dodjele koncesije za istraživanje i ekspolataciju nafte i plina na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Promociji su uime FBiH prisustvovali federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović, direktor Federalnog zavoda za geologiju Hazim Hrvatović i ostali saradnici na projektu iz ostalih resornih ministarstava.

Promociju je organizovao konsultant IHS Markit u saradnji s Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije i Federalnim zavodom za geologiju, saopćeno je iz Vlade FBIH.

Prema evidenciji, 22 registrovana predstavnika kompanija koje su iskazale interes za ovaj projekat prisustvala su promociji. Nakon održane prezentacije, uslijedio je interaktivan panel s pitanjima i odgovorima. Istaknuto je da će na web stranici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije biti dostupna e-mail adresa, na kojoj će moći biti postavljana dodatna pitanja u vezi s projektom. Također, naglašeno je da će do kraja oktobra biti raspisan javni poziv za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na području FBiH.

Promocija u Londonu jedna je u nizu u okviru objave Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o pokretanju nadmetanja za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na određenim blokovima.

Prva promocija na kojoj su Vlada FBiH i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije najavili javno nadmetanje za dodjelu koncesije održana je u Sarajevu 1. oktobra 2019. godine.

Predstavnici Federacije Bosne i Hercegovine takođe će imati priliku da promovišu blokove za istraživanje na Balkanskom samitu za naftu, koji će biti održan od 24. do 26. oktobra 2019. godine u Budvi u Crnoj Gori, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

(StarMo)