Naslovnica Život I Trumpova djeca će biti ispitana pred tužiocem u New Yorku

I Trumpova djeca će biti ispitana pred tužiocem u New Yorku

120

New York — Državna tužiteljica New Yorka pozvala je na ispitivanje dvoje djece bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, Donalda Trumpa Jr. i Ivanku Trump, u sklopu građanske istrage zbog prevare u vezi s Trumpovim poslovanjem, objavio je “New York Times”.

Pozivi za sud koje je izdao Ured državne tužiteljice Letitije James predani su im 1. decembra, zajedno sa sudskim pozivom samom Trumpu, navodi list pozivajući se na osobu upoznatu s tim slučajem, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Bivši republikanski predsjednik tužio je James, inače demokratkinju, ne bi li blokirao njenu istragu protiv njegove kompanije optužujući je za “politički progon” i “lov na vještice”.

Njen ured želi ispitati Trumpove u sklopu istrage kojom se nastoji utvrditi je li Trumpova kompanija Trump Organization, manipulirala procijenjenim vrijednostima svojih nekretnina.

Ova istraga je povezana krivičnom istragom Ureda okružnog tužioca Manhattana o poslovnim praksama Trumpove kompanije, uključujući optužbu da je preuveličala vrijednost nekih svojih nekretnina kako bi dobila zajmove i porezne olakšice. James se toj istrazi priključila u maju.Ured državne tužiteljice James ispitao je Trumpovog sina Erica u oktobru 2020, navodi Times.

(StarMo)