Naslovnica BiH I to dočekali: Niža cijena ruskog gasa u BiH

I to dočekali: Niža cijena ruskog gasa u BiH

266
foto arhiva - ilustracija

Sarajevo — BH-Gas je na bazi kretanja ruske cijene prirodnog gasa formirao prijedlog nove veleprodajne cijene i trebalo bi da od 1. januara 2021. godine dođe do smanjenja od 8,5 posto u odnosu na trenutno važeću veleprodaju cijenu prirodnog gasa koja iznosi 530 KM/1000 Sm3.

Nova veleprodajna cijena prirodnog gasa za distributivne kompanije će, kako je saopćeno iz BH-Gasa, biti 485 KM/1000 Sm3.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je za Klix.ba da će se cijene biti manje prema građanima i industriji.

“Vlada FBiH i resorno ministarstvo prate analizu cijena. Kad god dođe do odstupanja cijena uvoznih, BH-Gas napravi kalkulaciju, obavijesti Ministarstvo i proceduralno zatvorimo taj krug tako što Vladi damo saglasnost da se izvrši korekcija cijene. Ovog puta je došlo do blagog pada. Mi ćemo odluku pustiti u proceduru. Nadam se da će to do 1. januara biti završeno. Godine 2021. će biti za 8,5 posto manja cijena plina prema građanima i industriji”, kazao je Džindić.

 

(StarMo)