Naslovnica BiH I Stolac uskoro dobija status grada?

I Stolac uskoro dobija status grada?

96
Stolac; foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Iz općinske uprave u Stocu nadaju se da će uskoro u proceduri biti zakon kojim tu općinu treba i administrativno proglasiti gradom.

Stolac kao destinaciju u Bosni i Hercegovini sa šarmom bogate kulturne baštine početkom juna su ponovno počeli posjećivati turisti nakon perioda izolacije uslovljene planetarnom pandemijom koronavirusa.

Više je lokaliteta, kulturnih dobara, zanimljivo posjetiocima na ovom području bogatom nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine.

Neki od njih su nekropole stećaka Radimlja i Boljuni, historijsko područje Stari grad, helenistički grad Daorson u Ošanićima, arheološko područje Badanj u Borojevićima, grob Moshe Danona sa okolnim prostorom i havrom na Krajšini, graditeljska stambena cjelina Begovina, javno ljetno kupalište Kupaje, Čaršijska džamija s Čaršijom te korito Bregave s mlinicama, stupama i mostovima.

Upravo te lokacije navela je i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kada se na sjednici 25. juna ove godine izjašnjavala i podržala inicijativu sadašnje Općine za donošenje zakona kojim bi ta sredina i administrativno dobila gradski status.

“Utvrđeno je da Općina Stolac ispunjava uslov da se gradom proglasi kao općina koja je od posebnog historijskog i kulturnog značaja, a u skladu sa Zakonom o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH”, saopćeno je nakon te sjednice Vlade, prenosi federalna.ba.

Instanca koja daje zadnju riječ o svakom pa i zakonu ove vrste je Parlament Federacije Bosne i Hercegovine.

Stolac nije jedina općina u FBiH koja je zadnjih godina podnijela inicijativu za administrativno proglašenje gradom.

Samo u prvoj polovini prošle godine, sedam općina dobilo je takav status: Čapljina, Ljubuški, Gradačac, Visoko, Živinice, Gračanica i Srebrenik.

(StarMo)