Naslovnica Region I Slovenija stopirala cjepljenje ovim cjepivom

I Slovenija stopirala cjepljenje ovim cjepivom

255
foto arhiva

Ljubljana — I Slovenija se pridružila sve većoj skupini zemalja u Europskoj uniji koje su se odlučile privremeno zaustaviti cijepljenje cjepivom AstraZenece protiv covida-19, potvrdio je u ponedjeljak navečer ministar zdravstva Janez Poklukar.

Poklukar je na nenajavljenoj konferenciji za novinare u Ljubljani kazao da je takva odluka donesena preventivno i iz opreza i da će vrijediti sve dok se o sigurnosti cjepiva ne izjasni agencija za lijekove (EMA) Europske unije, što se očekuje u utorak.
Odluka praktično znači da će oni koji su na cijepljenje cjepivom AstraZenece bili naručeni u utorak biti cijepljeni kasnije, čim EMA donese svoju odluku, pojasnio je ministar.

Odluka Slovenije dolazi nakon što je zadnjih dana veći broj članica EU-a, među njima i Njemačka, Francuska i Italija, donijele odluku o privremenom zaustavljanju cijepljenja cjepivom AstraZenece, nakon određenog broja slučajeva pojave krvnih ugrušaka kod osoba koje su bile cijepljene, premda uzročno-posljedična veza između cijepljenja i zgrušavanja krvi nije potvrđena.

(StarMo)