Naslovnica BiH I Slovenija nam donirala nešto vakcina…

I Slovenija nam donirala nešto vakcina…

311

Sarajevo — Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su danas u Sarajevu s predsjednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom, koji boravi u radnoj posjeti BiH, razgovarali o pandemiji koronavirusa, problemu migracija, putu BiH ka Evropskoj uniji, te o samitu Brdo-Brioni koji bi trebao biti održan u Sloveniji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je ocijenio da je sastanka bio uspješan, te da je razgovarano o važnim pitanjima.

Na press-konferenciji nakon sastanka je kazao da su bilateralni odnosi BiH i Slovenije dobri i da nema velikih otvorenih pitanja. Dodao je da je Slovenija značajan partner BiH u pogledu procesa proširenja Evropske unije i podrške našem putu.

– Zahvalan sam predsjedniku što nam je donio jednu važnu vijest, a to je da je Slovenija odlučila da donira Bosni i Hercegovini 4.800 doza vakcina AstraZeneca, kao podršku u ovako teškim trenucima. Cijenimo napore koje su uložili predsjednik i Vlada Slovenije, jer znamo da su sve zemlje izložene problemima u vezi s vakcinama i u tom pogledu iskazana pomoć nam je veoma važna – kazao je predsjedavajući Dodik.

Pojasnio je da će vakcine biti podjeljene po kriteriju koji je važio do sada na cijelu BiH – RS, Federaciju BiH i Brčko Distrikt.

Po njegovim riječima, najveći dio današnjeg razgovora bio je o tome kako se boriti protiv pandemije.

 

(StarMo)