Naslovnica Mostar I Sattler učestvovao na Mostarskoj biciklijadi

I Sattler učestvovao na Mostarskoj biciklijadi

112
foto: Fena

Mostar — “Mostarska biciklistička trka” naziv je događaja koji je u srijedu organizirao Sportski savez Grada Mostara u saradnji s Biciklističkim klubom Mostar, a u povodu “Dana bez automobila”.

Vožnja biciklima započela je u 17 sati ispred trgovačkog centra Mepas na 8,5 km dugoj ruti kroz grad uz učešće velikog broja biciklista.

“Dan bez automobila” međunarodni je dan kojim se obilježava kraj “Evropske sedmice kretanja”, koja traje od 16. do 22. septembra.

“Na ovaj način obilježavamo Dan bez automobila i pridružujemo se 750 gradova u Evropi koji na isti način obilježavaju današnji dan. To je globalni događaj koji podstiče stanovništvo da se svaki dan odriče automobila i istražuje održivije načine putovanja”, kazao je novinarima predsjednik Biciklističkog kluba Mostar Toni Zorić.

On je podsjetio da je biciklizam prvenstveno jako zdrav sport, a da je današnji događaj prilika da se promoviše izgradnja biciklističkih staza u Mostaru, korištenje javnog prevoza, sve kako bi se smanjile saobraćajne gužve i emisija CO2 gasova.

“Poznato je da je život na biciklu mnogo ljepši i opušteniji”, poručio je Zorić, prenose u srijedu bh. portali, pozivajući se na Fenu.

U cilju promocije zdravog i aktivnog načina života na Mostarskoj biciklijadi učestvovao je i posebni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler.

“Danas smo ovdje da ljude pozovemo da izađu iz svojih automobila, da koriste bicikla, da idu trčati, hodati, planinariti. U Mostaru počinjemo, ali želimo prenijeti poruku širom Bosne i Hercegovine”, rekao je novinarima ambasador Sattler.

On je izrazio zadovoljstvo velikim brojem ljudi koji su se pojavili na biciklijadi te je pozvao lokalne vlasti da osiguraju biciklističke staze u gradu.

Jedan od učesnika Mostarske biciklijade je i Željko Aničić, koji je kazao da mu je drago što učestvuje na događaju koji promovira zdrav način života i pritom je pozvao gradske vlasti da osiguraju više prostora u gradu za bicikliste.

“Dan bez automobila je nešto što svi trebamo podržati i ukazati na važnost korištenja alternativnog prevoza u urbanim sredinama. Želimo ukazati na važnost korištenja alternativnih prevoznih sredstava i zdravog načina života”, poručili su iz Sportskog saveza Grada Mostara.

Sponzor ovog događaja je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

(StarMo)