Naslovnica Politika I Republikanci i demokrate zajedno protiv Trumpovog veta

I Republikanci i demokrate zajedno protiv Trumpovog veta

307

Washington — Predstavnički dom američkog Kongresa poništio je u ponedjeljak veto predsjednika Donalda Trumpa na zakon o finansiranju odbrane.

Istovremeno, ovo tijelo, u kojem većinu imaju demokrate, podržalo je povećanje pomoći Amerikancima sa 600 na 2.000 dolara od posljedica COVID-19, što je tražio i Trump, prenosi Reuters, na kojeg se poziva Radio Slobodna Evropa.

Odluka o poništenju veta je usvojena sa 322 glasa za i 87 protiv, što je znatno više od potrebne dvotrećinske većine, jer je 109 republikanaca stalo na stranu demokrata.

Ako ovaj stav podrži i dvije trećine članova Senata, to bi bilo prvo poništavanje Trumpovog veta otkako je preuzeo dužnost predsjednika. Glasanje u Senatu očekuje se ove sedmice.

Zakonom o odobravanju nacionalne odbrane (NDAA), predviđeno je više od 740 milijardi dolara za vojne programe i izgradnju infrastrukture, te povećanje plata za pripadnike vojske od 3 procenta.

Trump je svoj veto obrazložio između ostalog prigovorom na plan za preimenovanje vojnih baza nazvanih po liderima secesionističkih južnih država koje su podržavale ropstvo u građanskom ratu u 19. stoljeću.

Demokratski senator Jack Reed je kritikovao potez američkog predsjednika ističući da je time pokazao “više posvećenosti bazama nazvanim po čelnicima Konfederacije nego muškarcima i ženama koji brane našu naciju”.

Trump je nazvao pomenuti zakon i “poklonom Kini i Rusiji”.

Poništavanje njegovog veta u Predstavničkom domu je bilo očekivano jer je pomenuti zakon usvojen velikom većinom u ovom domu kao i u Senatu.

(StarMo)