Naslovnica Region I Plenković i zamjenik iz reda Srba u Vukovaru

I Plenković i zamjenik iz reda Srba u Vukovaru

423
foto: Vlada RH

Vukovar — Hrvatska komemorira Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, na 29. godišnjicu sloma hrvatske odbrane grada u ratu u Hrvatskoj 18. novembra 1991.

Iako su epidemiolozi preporučili okupljanje do 500 ljudi, na ulicama Vukovara i u Koloni sjećanja od gradske bolnice do Memorijalnog groblja na Ovčari bilo ih je oko deset hiljada, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Većina se pridržavala epidemioloških mjera, a redari su dijelili maske onima koji ih ne nose.

U Koloni sjećanja bili su i premijer Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Boris Milošević.

„Hrvatska je pobijedila u Domovinskom ratu, demokratski se konsolidirala i usidrila u NATO-u i Evropskoj uniji, i ima snage za iskorake koji su važni za suživot, pomirenje i pruženu ruku prema srpskoj i drugim manjinama“, kazao je Plenković na pitanje da komentira Miloševićevo učešće na komemoraciji.

„I zato je dobro i po nama normalno i prirodno da je potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a sa nama danas u Vukovaru, kao što je bio i u Kninu. To su poruke okrenute budućnosti, razvoju, saradnji i Evropi – vrijednostima koje dijelimo, i mislimo da je to dobar put, put na kojem ćemo ustrajati“, kazao je premijer.

Milošević je novinarima komentirao kako je više od trećine Vukovaraca srpske nacionalnosti, kao i prije rata, i da je dijalog jedino rješenje.

„Radi budućnosti i radi mladih trebamo naći zajednički put, put pomirenja i dijaloga. Treba uspostaviti pravi dijalog na lokalnom nivou“, kazao je Milošević.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)