Naslovnica Politika I “Plenki” o BiH: Nije to dobro…

I “Plenki” o BiH: Nije to dobro…

195
Andrej Plenković - HDZ

Zagreb — Na sjednici Vlade RH premijer Andrej Plenković se osvrnuo i na sastanak sa visokim stranačkim i državnim dužnosnicima BiH, zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda BiH i predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Plenković je ranije, podsjetimo, u samostalnu “radnu posjet” prmio ičlana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

– Poruka Hrvatske vlade je da je najprije na institucijama i strankama Bosne i Hercegovine da se dogovaraju o funkcioniranju institucija BiH, o zakonima koje donose, prije svega, mislim na Izborni zakon. Naš je stav jasan, nije dobro da se prema postojećim propisima događaju situacije u kojem jedan konstitutivni narod, odnosno njegovi članovi, biraju drugom konstitutivnom narodu, naprimjer, člana Predsjedništva – kazao je Plenković.

Premijer RH je naglasio kako je stav Hrvatske vlade da “navedeno ne pridonosi povjerenju i dobrom funkcioniranju, te kako će i nadalje insistirati na toj politici”.

– Bosna i Hercegovina je nama susjedna i prijateljska zemlja, nastavit ćemo rješavati sva otvorena pitanja, povećavati trgovinsku razmjenu i pomagati BiH na evropskom i reformskom putu – zaključio je Plenković.

(StarMo)