Naslovnica Mostar I ove godine Street Arts Festival

I ove godine Street Arts Festival

124
foto arhiva

Mostar — U toku su pripreme za Street arts festival, koji će u septembru biti održan u Mostaru. Iako međunarodnog karaktera i već poprilično poznat i priznat u svijetu ulične umjetnosti, ove godine će festival, zbog pandemije koronavirusa, biti regionalnog karaktera uz učešće prvenstveno domaćih i umjetnika iz susjednih zemalja, javlja Federalna televizija.

Preko stotinu murala na više lokacija u Mostaru posljednjih godina su u okviru Street arts festivala oslikavali umjetnici iz Brazila, Argentine, Italije, Njemačke i drugih zemalja svijeta. Ove godine fokus će biti na domaćoj street arts sceni.

“Dakle to će biti tako da kažem neka Balkan varijanta festivala, bit će nam zadovoljstvo da im omogućimo najbolje uslove i da opet na ulicama imamo predobre murale i da bude jedna zaista kvalitetna produkcija festivala”, kazala je Marina Đapić, organizatorica Street arts festivala, prenosi federalna.ba.

Dosadašnje produkcije rezultirale su desetine murala čim je Mostar postao svojevrsna galerija na otvorenom.

“Postoji jako puno murala i građani Mostara su svjesni da su tu desetine jako dobrih murala koje svakodnevno viđaju na koje su se navikli u javnom prostoru”, izjavila je Sabina Maslo, članica Organizacijskog tima Street arts festivala.

U središtu festivalskog programa je oslikavanje zidnih površina na otvorenom čime se, kažu u organizacijskom timu, ne može dovesti u opasnost učesnike festivala. Ostaje upitno jedino to hoće li se moći prirediti popratni sadržaji.

“Planiramo raditi program na Partizanovom igralištu koje je već dobilo novi vizuelni identitet jer smo ga prošle godine urbano revitalizirali, također su planirane neke aktivnosti ispod Starog mosta, svečanost otvaranja, dakle trebalo bi biti tih nekih pratećih programa ali dakle fokus je oslikavanje murala”, rekla je Marina Đapić, organizatorica Street art festivala.

U rujnu nešto drugačiji Street arts festival

U tijeku su pripreme za Street arts festival , koji će u rujnu biti održan u Mostaru. Iako međunarodnog karaktera i već poprilično poznat i priznat u svijetu ulične umjetnosti, ove godine će festival, zbog pandemije koronavirusa, biti regionalnog karaktera uz učešće prvenstveno domaćih i umjetnika iz susjednih zemalja.

Posted by federalna.ba on Srijeda, 15. July 2020.

Veliki broj svjetskih umjetnika ostavio je svoj umjetnički trag na mostarskim javnim površinama. Stanari Šantićeve ulice u Mostaru ponosni su na mural s likom Lucciana Pavarottija brazilskog autora Aleksandra Reisa.

“On je imao tu neku ideju da pravi neku djevojku s velom međutim predomislio se i rekao da će uraditi Pavarottija što mu je bilo i dosta komplikovanije. Ipak Pavarotti je zaslužan za centar Pavarotti”, kaže Dražen Ondelj.

Cijeli mjesec juli u toku su prijave fasada i ostalih javnih površina za ovogodišnje deveto izdanje Street arts festivala, koje će i ove godine u Mostar donijeti novosti iz svijeta ulične umjetnosti.

(StarMo)