Naslovnica Život I Mississippi uklanja simbol ropstva sa zastave

I Mississippi uklanja simbol ropstva sa zastave

133

Jackson — Američka savezna država Mississippi sprema se ukloniti simbol konfederacije sa svoje zastave, posljednje koja ističe boje bivših vojnih jedinica koje su se borile protiv ukidanja ropstva, prenose hrvatski mediji.

Na crvenoj pozadini, plavi dijagonalni križ s malim bijelim zvijezdama, zastava je predstavljala državu Juga koja se protivila ukidanju ropstva tokom Američkog građanskog rata (1861.-1865.).

Ta zastava, poput kipova konfederacijskih generala, simbol je nemirne historije zemlje koji je doveden u pitanje tokom antirasističkih protesta koji potresaju Ameriku posljednjih mjesec dana.

Automobilska trka Nascar, posebno popularna na Jugu, zabranila je zastavu na svojim takmičenjima.

Mississippi, s dugom segregacijskom prošlosti, je posljednja država koja ističe taj grb na svojoj zastavi nakon što ga je Georgija uklonila 2003. godine.

Dvije godine ranije zastupnici Mississippija odbili su odustati od te zastave koju su smatrali sastavnim dijelom baštine i kulture Juga, ali popustili su u subotu pod pritiskom privrednih, sportskih, kulturnih i vojnih institucija i organizacija.

(StarMo)