Naslovnica BiH I mediji na udaru krize zbog koronavirusa

I mediji na udaru krize zbog koronavirusa

511

Sarajevo — Već od početka pandemije bilo je jasno da će ostaviti nesagledive posljedice na ekonomiju, razvoj društva, ali i radna mjesta. Nažalost, ni mediji nisu ostali pošteđeni krize, pa smo već sada svjedoci mnogih otkaza uručenih novinarima i medijskim radnicima.

U vremenu kada je ljudima ograničeno kretanje radi sprečavanja širenja zaraze koronoavirusa i kada su im mediji postali glavni način saznavanja informacija, novinari koji se od početka pandemije nalaze na prvim linijama suočavaju se s ozbiljnim problemima poput otkaza. Upravo zbog toga udruženje Društvo novinara BiH uputilo je apel svim nivoima vlasti u BiH da razmotre i pomognu medijskoj zajednici u ostvarivanju svoje funkcije te da opstanu.

“Na ovo naše pismo neki su se već oglasili, među njima i Regulatorna agencija za komunikacije. To je samo jedan segment pomoći medijima. U ovom trenutku od vlada svih nivoa, tamo gdje one mogu pomoći, traži se da pomognu medijima da opstanu. Ukoliko se to ne dogodi, mediji jednostavno neće moći funkcionisati”, kaže Faruk Zupčević, predsjednik Udruženja Društva novinara BiH, prenosi FTV.

Iako su danas novinari posebno izloženi pritisku jer radom na terenu postaju dio ugrožene populacije zbog mogućnosti o zaraze virusom, ne postoje finansijske mjere koje je Vlada uvela, a da se tiču zaštite medijskih radnika.

“Koliko god je važno da svoj posao kvalitetno obavljaju medicinari i neke druge profesije, od iznimne je važnosti da i novinari nastave raditi, da to ne bude nauštrb profesije i ljudskih prava uposlenika u medijima već da to bude u interesu svih građana BiH”, ističe Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja Bh. novinari.

Nažalost, dok radeći posao koji i inače spada među najstresnije poslove, novinari u BiH posebno ostaju pod pritsikom jer manjak oglašivača za neke poslodavce znači pronalazak rješenja u otkazima. Upravo je u medijskoj grupaciji u kojoj su dnevne novine Oslobođenje i televizija O kanal prethodne sedmice otkaze dobilo čak 17 ljudi.

“Svi smo mi istovremeno osjetili udar jer su se oglašivači trenutno povukli. Možda smo među prvima reagirali. Kada birate između spašavanja medija, jer niko ne zna koliko će ovo trajati i tek počinje problem kada sve prestane, jer nema uopće dileme da smo već ušli u recesiju, bar tako kažu eksperti”, kaže Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, prenosi federalna.ba.

Nije ovo jedni primjer medija koji pokušava doći do zraka kako bi preživio. I mostarski Dnevni list itekako osjeti krizu.

“Jasno mi je da lokalnim političarima ne odgovaraju neovisni mediji i da, čak, priželjkuju njihovu propast tijekom korona krize. Stoga me je doista razočaralo ponašanje međunarodne zajednice koja će nas izgleda doslovno pustiti da ‘crknemo’. Dolazimo polako, ali sigurno u situaciju da će preživjeti samo politički podobni mediji, kao i oni koji za sitan novac budu primorani prodati svoju neovisnost.”

Kako ističe glavni i odgovorni urednik ovoga lista Dario Lukić, bez obzira na traženje finansijske pomoći, jedino je stizanje odbijenica sigurno.

(StarMo)