Naslovnica Politika I lider republikanaca kontra Trumpa

I lider republikanaca kontra Trumpa

377
Mitch McConnell, foto: agencije - ilustracija

Washington — Lider republikanaca u Senatu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Mitchell McConnell protivi se planu predsjednika Donalda Trumpa da povuče američke trupe iz sjeverne Sirije, piše Washington Post.

“Apelujem na predsjednika da pokaže američko liderstvo i očuva našu zajedničku međunarodnu koaliciju kako bi se pobijedila militantna organizacija Islamska država i spriječio značajan sukob između našeg NATO saveznika Turske i naših saveznika u borbi protiv terorizma u Siriji”, saopštio je McConnell, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je dodao da bi novi konflikt između Turske i “naših partnera u Siriji” ozbiljno doveo u rizik veze Turske sa Sjedinjenim Državama i uzrokovao još veću izolaciju Turske sa svjetske scene.

Trump je prethodno saopštio da je vrijeme da njegova zemlja izađe iz “besmislenih i beskrajnih ratova”.

“SAD je trebalo da ostanu u Siriji 30 dana, a to je bilo prije mnogo godina. Ostali smo i ulazili sve dublje i dublje u bitku bez cilja na pomolu”, napisao je Trump u seriji poruka na “Twitteru”.

On je dodao da je Amerika brzo porazila islamski “kalifat” i zarobila hiljade boraca “Islamske države”, uglavnom iz Evrope.

O povlačenju iz sjeverne Sirije se veoma negativno odredila i predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi.

Pelosi, demokrata, izjavila je da je povlačenje “nesmotreno” i da bi značilo “izdaju” Kurda koji su pomogli u borbi protiv džihadista.

(StarMo)