Naslovnica Život I kraljica odobrila sporazum sa EU

I kraljica odobrila sporazum sa EU

285

London — – Trgovinski sporazum nakon Brexita između Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije dobio je saglasnost kraljice Elizabeth II, saopćio je predsjedavajući donjeg doma britanskog parlamenta Lindsay Hoyle u ranim jutarnjim satima u četvrtak, što znači da je sporazum sada i zvanično postao zakon u Britaniji.

Prijedlog zakona, zvanično nazvanog Akt iz 2020. o budućim odnosima s Evropskom unijom, određuje pravila trgovine između Britanije i bloka od 1. januara.

Prijedlog je u srijedu predstavljen britanskom parlamentu u kome su poslanici u donjem domu glasali s 521 naprema 73 – većinom od 448 glasova – u korist sporazuma.

Sporazum je potom dobio jednoglasnu podršku u trećem čitanju u gornjem domu parlamenta nakon osmosatne rasprave.

Kratko nakon objave gornjeg doma, kraljica je dala zvanično odobrenje, i formalno pretvarajući prijedlog u britanski zakon.

U reakciji na odobrenje Gornjeg doma, premijer Boris Johnson zahvalio se poslanicima za usvajanje trgovinskog sporazuma nakon Brexita.

– Sudbina ove velike zemlje sada je čvrsto u našim rukama. Ponoć 31. decembra predstavlja novi početak u historiji naše zemlje i nove odnose s EU, našom najvećom saveznicom – izjavio je Johnson, prenosi dpa.

 

(StarMo)