Naslovnica Sport I Korčulanin će nastupati za BiH

I Korčulanin će nastupati za BiH

318
foto: faktor.ba

Sarajevo — Bivši hrvatski taekwondo reprezentativac 27-godišnji Korčulanin Dinko Šegedin odlukom Vijeća ministara BiH i službeno je dobio državljanstvo Bosne i Hercegovine.

Šegedin je još u februaru ove godine, zajedno s Marijom Štetić iz zagrebačke Dubrave, predstavljen kao novi taekwondo reprezentativac BiH, a oboje se nalaze među 20 najboljih svjetskih boraca u svojim težinskim kategorijama.

Sad je i službeno potvrđeno da je Šegedinu dodijeljeno državljanstvo BiH, a u nedjelju mediji objavili da su garancije za Korčulanina dali Teakwondo savez i Olimpijski odbor BiH.

Prema Zakonu o državljanstvu BiH, stranac za dobivanje državljanstva te zemlje treba, između ostaloga, imati odobren stalni boravak najmanje tri godine, dovoljno poznavati jezike naroda i pismo BiH, ne smije biti osuđivan i protjerivan iz susjedne države.

Dinko Šegedin učestvovao je na svjetskim i evropskim takmičenjima te ostvarivao odlične rezultate, među kojima su brojne medalje na G1 i G2 turnirima.

Trenutno se nalazi među 20 najboljih na svjetskoj rang-listi što mu daje šanse za plasman na Olimpijske igre u Tokiju sljedeće godine, prenose federalna.ba i Onasa.

(StarMo)