Naslovnica Život I Kina “žigoše” vakcinisane

I Kina “žigoše” vakcinisane

205
foto: ilustracija

Peking — Kina je pokrenula digitalni certifikat o vakcinaciji protiv COVID-a 19 za svoje građane koji planiraju prekogranična putovanja, pridružujući se tako drugim zemljama koje su izdale slične dokumente dok traže načine da ponovo otvore svoje ekonomije.

Kako se vakcine globalno uvode, nekoliko zemalja, uključujući Bahrein, već su uvele certifikate koji identifikuju vakcinisane ljude, a EU se saglasila da uvede takozvane vakcinalne pasoše pod pritiskom južnih zemalja koje zavise od turizma, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Certifikat koji je izdala Kina sadrži detalje sa informacijama o vakcinaciji protiv virusa korona kao i rezultat testa na virus korona, saopštilo je Odjeljenje za konzularne poslove pri kineskom Ministarstvu vanjskih poslova, javlja agencija Reuters.

Ministar vanjskih poslova Vang Ji rekao je ranije da je cilj sertifikata da se postigne međusobna verifikacija informacija poput testa nukleinske kiseline i vakcinacije i time doprinese sigurnoj i urednoj interakciji ljudi.

Kina, takođe, još nije najavila ublažavanje ograničenja karantina za ljude koji stižu u Kinu i koji su vakcinisani protiv COVID-a 19.

Postojeći karantinski zahtjevi trebali bi da ostanu na snazi za ljude koji stižu u Kinu, jer je moguće da vakcinisani ljudi i dalje mogu biti zaraženi virusom, rekao je ranije portparol kineske Nacionalne zdravstvene komisije.

(StarMo)