Naslovnica BiH I kanadski premijer reagovao na poteze Dodika…

I kanadski premijer reagovao na poteze Dodika…

129
Justin Trudeaud

Ottawa — “Možete biti sigurni da su vaše konstatacije i navodi vrlo pažljivo razmotreni. U tom smislu vaše pismo smo proslijedili Marc Garneau, ministru vanjskih poslova Kanade, radi njegove informacije, razmatranja i djelovanja po ovom pitanju – navodi se, između ostalog u dogovoru kanadskog premijera Justina Trudeaua, apel i proglas bosanskohercegovačke dijaspore u Kanadi članovima Kanadskog parlamenta.

U dopisu se izražava duboka zabrinutost Kanađana bosanskohercegovačkog porijekla, njihovih organizacija i zajednica, ali i zabrinutost mnogih Kanađana, prijatelja Bosne i Hercegovine, zbog opasnog ugrožavanja i negiranja države Bosne i Hercegovine.

U odgovoru Trudeau navodi da članovi internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada imali su više susreta sa bivšim kanadskim premijerima, sa bivšim i sadašnjim članovima Kanadskog parlamenta i sa istaknutim kanadskim akademskim i kulturnim subjektima u vezi situacije u Bosni i Hercegovini.

Zatraženo je da se kanadski glas mnogi više čuje u međunarodnoj zajednici i međunarodnim organizacijama u odbrani integriteta bosanskohercegovačke države”, navodi se u odgovoru kanadskog premijera.

Iz Instituta su naveli kako “glasanje u Narodnoj Skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska ima potencijal da naruši stabilnost i mir u Bosni i Hercegovini i regiji kao i da dovede u opasnost samo provođenje Dejtonskom sporazuma, odnosno funkcionisanje bosanskohercegovačke države, te opasno naruši njen teritorijalni integritet, suverenitet, nezavisnost i međunarodni državno pravni subjektivitet.

Zatražili su od Kanade da “kao članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini da vladinim saopćenjem ove poteze proglase nelegalnim i da Kanada iskoristi sva raspoloživa sredstva, kao razvijena demokratska država, članica grupacije sedam najrazvijenih država, kako bi se urazumile nacionalističke snage u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska”.

 

(StarMo)