Naslovnica Život I Izrael i Hamas proglasili pobjedu

I Izrael i Hamas proglasili pobjedu

318
foto: agencije - ilustracija

Gaza/Tel Aviv — Primirje između Izraela i palestinske grupe Hamas stupilo je na snagu rano u petak ujutro 21. maja. Dogovorenim primirjem koje je predložio Egipat, koji je djelovao kao posrednik, su okončana bombardovanja koja su trajala 11 dana, a u kojima je poginulo više od 230 ljudi, većinom u Gazi.

I Izrael i Hamas su proglasili pobjedu u međusobnom konfliktu, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Hiljade ljudi u Gazi i na palestinskim teritorijama nedugo nakon početka primirja izašle su na ulice slaveći prekid sukoba, mašući zastavama i prstima pokazujući znak pobjede, dok su zvaničnici Hamasa upozorili da su im “prsti na obaračima”.

U četvrtak su izraelske snage izvršile više od 100 napada na Hamasovu infrastrukturu u sjevernom dijelu Gaze, dok se militantna grupa osvetila raketnom paljbom.

Borbe su počele 10. maja nakon nekoliko sedmica tenzija u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

U Gazi su ubijene najmanje 232 osobe, uključujući više od 100 žena i djece, dok izraelska strana tvrdi da je među ubijenim najmanje 150 militanata. Hamas svoje podatke nije objavio.

U Izraelu je ubijeno 12 osoba uključujući dvoje djece, a izraelske vlasti tvrde da je na njihovu teritoriju ispaljeno oko 4.000 projektila.

(StarMo)