Naslovnica Mostar “I hrvatsko i mostarsko i bh. kazalište”

“I hrvatsko i mostarsko i bh. kazalište”

310
foto arhiva

Mostar — Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Mostaru privelo je kraju jubilarnu, 25. pozorišnu sezonu koja je uprkos koronakrizi jedna od uspješnijih sezona.

Premijerno je izvedeno 5 predstava, čime je repertoar u sezoni 2019./2020. zaokružen s 15 predstava. Od ovoga broja, 12 predstava je u ranijim godinama nastupilo na raznim festivalima, a 6 je nagrađeno s 21 nagradom, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Dvadesetpeti rođendan obilježen je 22. septembra 2019. godine premijerom predstave “Kraljevo”, nastale po tekstu Miroslava Krleže u režiji Ivana Lea Leme. Uz “Kraljevo”, premijerno je izvedeno još četiri predstave i to dokumentarno-muzički pastoral prema tekstu fra Šimuna Šite Ćorića “Didak – svjetlost iz Hercegovine”, u režiji Ivana Lea Leme, “Što te nema”, u režiji Erola Kadića, prema tekstu Marijane Aracki te u koprodukciji s Narodnim pozorištem u Mostaru i Narodnim pozorištem Republike Srpske u Banjoj Luci. Te predstave “Identitluk”, po motivima knjige Amina Maaloufa “U ime identitea”, u režiji Tanje Miletić Oručević i u koprodukciji s Narodnim pozorištem u Mostaru i Studijem za izvedbene umjetnosti u Mostaru i “Spremni”, po tekstu Kristine Gavran i u režiji Jelene Kordić Kuret.

Posljednja predstava, u produkcijskom smislu, može se smatrati punokrvnom mostarskom predstavom jer je nastala saradnjom autorskog tima HNK Mostar i vanjskih saradnika s mostarskom adresom i međunarodnim autorskim uspjesima. Pored toga, riječ je o prvoj predstavi u Bosni i Hercegovini koja je započeta i premijerno izvedena u koronakrizi.

Upriličena je i promocija monografije “25 godina HNK Mostar”, koja sadrži sve teatrološke podatke o tom pozorištu, kao i tekstove o prošlosti i budućnosti pozorišta. Monografiju u pdf formatu moguće je besplatno preuzeti na stranici www.hnkmostar.ba.

U vremenu karantina HNK Mostar nastojao je održati kontakt s publikom kroz projekt prikazivanja predstava online na YouTube i Vimeo kanalima, a pored toga, pokrenut je i projekat “Pozorišni vremeplov” s naglaskom na događaje važne za HNK Mostar.

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru kreće s novom sezonom krajem augusta. Predstava “Identitluk” gostuje 30. augusta 2020. na 39. Pozorišnim igrama u Jajcu, a 27. septembra na 17. međunarodnom festivalu komedije “Mostarska liska”. Ista predstava će u oktobru ove godine biti izvedena na 30. Marulićevim danima u Splitu. HNK Mostar nastupit će s predstavom “O ljubavi” na Fringe festivalu u Edinbourghu, ali još nije poznat datum održavanja ovoga prestižnog i najvećeg svjetskog umjetničkog festivala.

U koprodukciji sa SARTR-om, u septembru započinje i rad na predstavi „Anđeo uništenja“, po tekstu Elfriede Jelinek i u režiji austrijske rediteljice Sabine Mitterecker.

“I jubilarna, 25. sezona pokazala je da smo i hrvatsko i mostarsko i bosanskohercegovačko pozorište. Nadam se kako će sezone koje slijede pokazati da se s pravom možemo smatrati i evropskim pozorištem”, rekao je direktor HNK Mostar Ivan Vukoja, saopšteno je iz te kulturne ustanove.

(StarMo)