Naslovnica BiH I granični policajac BiH krijumčario migrante!

I granični policajac BiH krijumčario migrante!

94
foto arhiva

Sarajevo — Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Bogoljuba Dačevića (1972.), policijskog djelatnika Granične policije -JGP Hum, te Branislava Blagojevića (1994.) i Vladimira Matovića (1995.), koji se terete za krijumčarenje ilegalnih migranata.

Optuženi se terete da su, nakon što je optuženi Dačević, u svojstvu policijskog djelatnika Granične policije BiH, dok je obavljao dužnost vođe sektora, nakon dojave da je veća skupina osoba ilegalno ušla iz Crne Gore u BiH, na lokalitetu Bakić zatekao skupinu od 12 ilegalnih migranata, državljana Sirije, među kojima je bilo malodobnih osoba i djece, te, umjesto da spriječi ilegalni prelazak granice, službenim kombi-vozilom Granične policije povezao migrante do lokacije u mjestu Dragočeva.

U optužnici se navodi da je nakon toga od ilegalnih migranata tražio novac u iznosu od 1.500 eura, kako bi ih prevezao dalje na područje BiH.

– Skupina ilegalnih migranata, prikupila je iznos od 1.200 eura, koji su dali optuženom, koji je nakon toga angažirao optužene Blagojevića i Matovića, te im dao dio novca da migrante prevezu prema Sarajevu i da ih puste iz vozila na području Trnova.Optuženi Dačević je nakon toga službenim vozilom jednim dijelom puta pružao zaštitu vozilima koja su vozili druga dvojica optuženih, nakon čega se vratio u prostorije Granične policije, gdje je podnio lažni izvještaj da je skupina migranata odvraćena od ulaska u BiH – navodi se u optužnici.

Inače, vozila sa ilegalnim migrantima otkrivena su tokom policijske kontrole u blizini Foče.

Konkretno, optuženi Bogoljub Dačević se tereti za kazneno djelo – organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenje migranata u vezi sa kaznenim djelom – krijumčarenje ljudi, kao i kazneno djelo -primanje dara i drugih oblika koristi.

Istovremeno, optuženi Branislav Blagojević i Vladimir Matović terete se za kazneno djelo – organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenja migranata, a sve u vezi sa kaznenim djelom -krijumčarenje ljudi.

(StarMo)