Naslovnica Region I Britanija stavlja Hrvatsku na “crvenu listu”

I Britanija stavlja Hrvatsku na “crvenu listu”

239
foto: arhiva - ilustracija

Zagreb — Hrvatska bi mogla biti uklonjena s liste sigurnih koridora za putovanje Velike Britanije, nakon što je u toj zemlji identificiran uvoz infekcija koronavirusa, javlja Guardian.

Britanska vlada, piše list, vjerovatno će ukloniti Hrvatsku s liste sigurnih zemalja i zbog porasta broja slučajeva koronavirusa. Ako se mjere formalno potpišu, to bi značilo da će ljudi koji dođu iz Hrvatske u Britaniju morati u karantin na 14 dana, prenosi Index.hr.

Ministar saobraćaja Grant Shapps susreo se s drugim ministrima u srijedu popodne kako bi razgovarali o sljedećim potezima. Objava da Hrvatska ide na britansku listu mogla bi doći već u četvrtak, piše Guardian. Ako se to dogodi, promjena bi u ovom trenutku mogla uticati na hiljade britanskih turista koji su trenutno u Hrvatskoj.

Guardianu je rečeno da su službenici vladinog Zajedničkog centra za biosigurnost identificirali određene slučajeve koronavirusa koji su u uvezeni u Britaniju iz Hrvatske.

Nije poznato koliko je slučajeva potvrđeno ni gdje, a nije utvrđeno ni da je broj uvezenih slučajeva iz Hrvatske na sličnom nivou kao broj potvrđenih slučajeva uvezenih iz Španije, nakon čega je ta zemlja uklonjena s liste sigurnih u roku od samo nekoliko sati, što je izazvalo velike probleme mnogim turistima.

(StarMo)