Naslovnica Politika I Balkan u koalicijskom sporazumu nove njemačke vlade

I Balkan u koalicijskom sporazumu nove njemačke vlade

77
Olaf Scholz

Berlin — Koalicijski sporazum tri njemačke stranke koje će formirati novu saveznu Vladu podržava evropske integracije šest zemalja Zapadnog Balkana, saznaje portal European Western Balkans.

Sporazumom se predlaže otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, liberalizacija viznog režima za Kosovo, te nastavak pregovora s Crnom Gorom i Srbijom.

Podržavamo evropsku integraciju šest zemalja Zapadnog Balkana i, u tom smislu, potrebne reforme za ispunjavanje svih kopenhaških kriterija – stoji u dokumentu.

U tom okviru bit će ojačano civilno društvo, dodaje se. Podržava se i dijalog Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom EU, kao i nastojanja da se u BiH održi dugotrajni mir na temelju očuvanja teritorijalnog integriteta i premošćavanja etničkih razlika.

Dodaje se da se paralelno s pristupnim pregovorima mora poboljšati kapacitet EU za primanje novih članica.

Danas socijaldemokrati, liberali i zeleni predstavljaju svoj koalicijski sporazum. Novi njemački kancelar bit će čelnik socijaldemokrata Olaf Scholz, dok bi Ministarstvo vanjskih poslova, koje uključuje i portfelj evropskih poslova, trebalo ići u red Zelenih.

(StarMo)