Naslovnica BiH Hutovo blato: Odobreno milion € od EU

Hutovo blato: Odobreno milion € od EU

786
foto: arhiva - ilustracija

Čapljina — Javnom preduzeću „Park prirode Hutovo blato“ d.o.o. Čapljina odobrena su dva projekta u okviru programa “Interreg IPA Cross-border Cooperation Programme Croatia-Bosnia and Herzegovina-Montenegro 2014-2020”, u cjelokupnoj vrijednosti oko milion eura, saopšteno je iz tog Javnog preduzeća.

Riječ je o projektima koji se odnose na unapređenje turističke ponude Hutova blata – ePATH u vrijednosti od 739.831,83 €, te EXChAngE u vrijednosti od 275.084,55 €.

Krajem decembra ove godine, prije potpisivanja Ugovora između EU i Parka prirode, prethodit će dodatni pregovori u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Evropske unije RH u Zagrebu, za što se u J.P. užurbano pripremaju svi potrebni dokumenti za odobrene aktivnosti/intervencije.

“Svaki rad se nagrađuje pa tako i naš. Zadnjih godina smo realizirali više projekata zaštite prirode, koji su odobreni od domaćih institucija i s kojima izvršavamo obaveze prema domaćim strategijama razvoja i evropskoj mreži Parkova ‘Natura 2000 u BiH’. Sada imamo i dva međunarodna projekta vrlo bitna za unapređenje turističke ponude Hutova blata, a kao kordinator izrade mogu reći kako smo okupili dobar tim stručnjaka sa Sveučilišta u Mostaru, Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišta u Dubrovniku i drugih vrlo uglednih institucija u BiH i šire. Trebat ćemo osigurati i vlastito učešće od 15%, za što vjerujemo kako neće biti problem s obzirom da imamo odličnu saradnju sa Federalnim ministarstvom okoliša i turizma, Fondom za zaštitu okoliša F BiH, Svjetskim fondom za zaštitu prirode-WWF i drugima, a također imamo podršku i lokalne zajednice, gradonačelnika grada Čapljine dr. Smiljana Vidića, načelnika općine Stolac i Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona na čelu sa dr. sc. Nevenkom Hercegom na što smo im neizmjerno zahvalni”, istakao je v.d. direktor J.P. Park prirode „Hutovo blato“ Nikola Zovko.

Kako ističe Zovko, svi projekti J.P. „Park prirode Hutovo blato“ su u skladu sa Strategijom razvoja Federacije BiH, Strategijom razvoja HNK-a, Prostornim planom i Planom upravljanja Javnog preduzeća.

Dva projekta, pored ostalog, obuhvataju adaptaciju, unutrašnje uređenje i opremanje postojećeg nezavršenog objekta na Karaotoku, sa zbirkama, akvarijem i interaktivnim sadržajima (Interpretacijski centar), koji će biti namjenjen za posjetioce, uređenje i opremanje postojeće edukacijske staze, prilazne staze za posjetioce i pristaništa za turističke brodice na Karaotoku. Tu je i uređenje i opremanje adrenalinskog parka za posjetioce na Karaotoku, obnova i uređenje postojećeg vidikovca na Kučevu brdu, postojećeg prilaznog puta i parkinga.

Predviđeno je i uređenje sanitarnog čvora rekonstrukcijom i adaptacijom stare zgrade J.P. i uređenje prostora za kamp na Karaotoku.

(StarMo)