Naslovnica Mostar Hujdur o Uborku: Traži se vrijeme, a vremena – nema…

Hujdur o Uborku: Traži se vrijeme, a vremena – nema…

99

Mostar — Omer Hujdur iz Građanske inicijative “Jer nas se tiče” u svom obraćanju gradskim vijećnicima kazao je kako se “od mještana okolnih naselja, koji već godinama traže sanaciju i zatvaranja odlagališta na Uborku, konstanto traži vrijeme”.

– Mi vremena nemamo. Već sedam-osam godina potpisujemo peticije, tražimo da se nešto uradi, ali ništa se do sada nije poduzelo – poručio je Hujdur na sjednici Gradskog vijeća Mostara na kojoj se raspravlja o regionalnom odlagalištu komunalnog otpada Uborak – Buđevci.

Dodao je kako podaci o zdravlju stanovništva HNK “pokazuju enorman porast oboljelih od karcinoma, posebice u naseljima oko odlagališta na Uborku”.

Član Građanske inicijative “Jer nas se tiče” Edhem Čustović, inače inženjer hemijske tehnologije, kazao je kako analiza postojećeg stanja pokazuje da je tlo u i oko deponije “kontaminirano teškim metalima te da postojeća infrastruktura ne može osigurati tretman i odlaganje otpada na adekvatan način kako bi se zaštitio okoliš i zdravlje ljudi”.

Predstavnici tvrtke “Enova” prezentirali su tokom sjendice analizu trenutnog stanja i projekt budućeg upravljanja odlagalištem.

Predstavljena su dva moguća plana prilagođavanja deponija koji, među ostalim, podrazumijevaju sanaciju i zatvaranje ploha za odlaganje otpada, izgradnju pročistača otpadnih voda, izgradnju i proširivanje odvodnih kanala, povećanje obima reciklaže otpada te iznalaženje lokacije za novo odlagalište.

Predviđena su i dva roka provedbe plana prilagođavanja, jedan trogodišnji, jedan petogodišnji, a po riječima direktora razvojnog odjela Enove Mahir Hadžiabdić, petogodišnji plan puno je realniji.

Po njegovim riječima, u ovom trenutku teško je procijeniti koliki će na kraju biti ukupni trošak cijelog projekta.

Na početku današnje sjednice Gradskog vijeća gradonačelnik Mario Kordić izjavio je kako je problem odlagališta na Uborku najveći problem s kojim se suočava gradska administracija.

(StarMo)