Naslovnica Mostar Hujdur o Uborku: Ministrica “sve radila naopako”

Hujdur o Uborku: Ministrica “sve radila naopako”

215
Press u Centru za kulturu

Mostar — Predstavnici Udruženja građana “Jer nas se tiče” istakli su danas kako su lokalne vlasti zajedno s federalnim institucijama radile iza leđa građanima, “zamazivale im oči i kupovale vrijeme” kako bi se građanski bunt ugasio, a trenutna lokacija deponije Uborak proširila.

Najavili su i “nove pravne aktivnosti i nastavak borbe protiv, kako kažu, nefuncionalnog i korumpiranog sistema”.

Predsjednik Građanske inicijative “Jer nas se tiče” Omer Hujdur je ustvrdio kako deponiji nije izdata okolinska dozvola zbog štetnog uticaja na okoliš i neakedvatnog odlaganja otpada te da ona skoro godinu dana radi ilegalno.

Za trenutnu situaciju, dodao je, najodgovornija je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, te lokalne vlasti i federalni inspektorat.

– Jedna od najodgovornijih osoba svakako je naša ministrica koja je radila sve naopako, nije produžila dozvolu jer nije mogla da je produži, a onda je sve činila kako bi dozvolila nastavak odlaganja svih vrsta otpada na deponiju. Što se tiče roka predavanje prijave sudu protiv nje, to će najvjerovatnije biti završeno do kraja sedmice – kazao je Hujdur.

Dodao je kako mještani i aktivisti neće odustati od svoje borbe i zahtjeva da se deponija na Uborku zatvori i sanira.

(StarMo)