Naslovnica Mostar Hujdur: Neprihvatljiv Bešlićev sporazum

Hujdur: Neprihvatljiv Bešlićev sporazum

673
Omer Hujdur; foto - ilustracija

Mostar — Predsjednik Građanske inicijative “Jer nas se tiče” Omer Hujdur kazao je kako je za njega neprihvatljiv sporazum koji im je u četvrtak ponudio mostarski gradonačelnik, a koji se tiče rješavanja problema odlagališta komunalnog otpada na Uborku.

“Sporazum koji je predložio gradonačelnik ne dotiče se nijednog problema na koje godinama ukazujemo. To uređenje deponije i osavremenjivanje starog odlagališta što se spominje u ponuđenom sporazumu, ne dolazi u obzir. Deponija radi već šezdeset godina i napravljeno je toliko zagađenje da te sitne promjene mještanima okolnih naselja ništa ne znače”, izjavio je za Fenu Hujdur, dodavši kako građani neće odustati od blokade odlagališta.

Prema njegovim riječima, predstavnici Grada Mostara slična obećanja davali su i prije osam mjeseci, a da u međuvremenu ništa od toga nije realizirano.

Na današnjem sastanku predstavnika Grada Mostara i Građanske inicijative “Jer nas se tiče” gradonačelnik Bešlić ponudio je sporazum kojim se, među ostalim, predviđa deblokada Uborka, uključivanje viših nivoa vlasti u rješavanju problema rada regionalnog odlagališta te osiguravanje neophodnih sredstva za kvalitetniji rad i poboljšanje načina upravljanja postojećim odlagalištem.

S druge strane, predstavnici Inicijative traže jasne rokove, odnosno da se u roku od tri do četiri mjeseca odredi nova lokacija za odlagalište, a da se u roku od 12 do 18 mjeseci potpuno prekine odlaganje otpada na lokalitetu Uborak.

Podsjećanja radi, zbog blokade odlagališta komunalnog otpada na Uborku smeće s mostarskih ulica ne odvozi se od 22. februara.

Mještani i aktivisti već godinama traže sanaciju i zatvaranje deponija na Uborku. Oni tvrde kako je kapacitet odlagališta davno premašen, traže njegovu sanaciju i pronalazak nove lokacije za odlagalište.

(StarMo)