Naslovnica Politika HSPF: Spaljivanje lutaka na karnevalu – legitiman i simboličan čin

HSPF: Spaljivanje lutaka na karnevalu – legitiman i simboličan čin

277
foto: ilustracija

Mostar — Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) u saopštenju za javnost navodi kako sa “dubokim zgražanjem” posmatra najnoviji primjer “potpuno selektivnog i licemjernog djelovanja međunarodnih aktera, koji bi trebali imati objektivnu ulogu u Bosni i Hercegovini, ovaj put u režiji OSCE-a”.

U saopštenju HSPF-a stoji kako je “spaljivanje lutaka u sklopu karnevalskih povorki… u mnogim razvijenim demokracijama potpuno legitiman, demokratski i simboličan čin izražavanja nezadovoljstva u vezi određenih pojava u društvu, a nikako stvarnih osoba. Da se radi o osudi štetnih pojava u društvu, naglasili su i sami organizatori”.

“Uostalom, uvjereni smo da je izloženost javnih osoba na upućenu kritiku upravo jedan od glavnih benefita demokratskog društva. Na kritiku trebaju biti spremne sve javne osobe, a posebno one koje su na svoju dužnost došle bez potrebnih kvalifikacija, odnosno grubim nepoštivanjem vladavine prava”, navodi se u saopštenju, te podsjeća kako su se studenti politoloških organizacija iz Mostara, Sarajeva i Banja Luke zajedničkim glasom “usprotivili kršenju vladavine prava, nepotizmu, zapošljavanju neobrazovanih i nekvalificiranih kadrova, lažnom predstavljanju, falsifikovanju biografije i svim drugim elementima koji se vežu i za slučaj Mlinarević”.

“Ovom prilikom želimo skrenuti pažnju i na dosad nezabilježen slučaj u svijetu. Naime, ambasadorica Mlinarević je, zanemarujući činjenicu da su javne osobe u demokratskom društvu izložene kritici, građane vlastite zemlje nazvala ‘maloumnicima’. Nije li skandalozno da ambasadorica neke zemlje u duboko nediplomatskom maniru vrijeđa vlastite građane koji je plaćaju?! Kako je moguće da takvo degutantno, neprofesionalno i dosad neviđeno ponašanje ne osuđuje apsolutno niko? Isto pitanje postavljamo i ‘objektivnim’, ‘nezavisnim’, i ‘slobodnim’ medijima koji su ekspresnom brzinom prenijeli vijest o simboličnom spaljivanju, dok su besramno provodili cenzuru kada su studenti iz cijele zemlje reagirali zajedničkim glasom”, saopštio je Ured za odnose s javnošću HSPF-a, reagujući na izjavu misije OSCE-a o spaljivanju lutke sa likom Martine Mlinarević u Mostaru.

(StarMo)