Naslovnica Politika HSP traži da se Čoviću oduzme titula počasnog građanina

HSP traži da se Čoviću oduzme titula počasnog građanina

282
Dragan Čović; foto: arhiva - ilustracija

Orašje — Općinski odbor Hrvatske stranke prava BiH Orašje predvođena Marijom Pejićem, ponukan ponovnim izljevima glorificiranja RS od strane predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića odlučio je pokrenuti inicijativu u Općinskom vijeću Orašje da se ukine odluka kojom se dotični proglašava za počasnog građanina naše općine, saopćeno je iz te stranke.

“Za nas u HSP BiH krajnje je neumjesno i potpuno neprihvatljivo da neko od predstavnika hrvatskog naroda omalovažava žrtve naših branitelja, hiljade ranjenih i poginulih, te desetine hiljada prognanih Hrvata na način kako to čini Dragan Čović. Podsjećamo da je iz RS nestalo oko 95 posto naših sunarodnjaka i ne vidimo niti jedan razlog zašto bi mi Hrvati trebali veličati, čuvati ili diviti se toj činjenici. Mi nikome ne osporavamo da lično ili kolektivno voli i podržava jedan od entiteta, ali neko koga je birao hrvatski narod morao bi imati više osjećaja za rane svog naroda.

Zbog svega gore navedenog tražimo da se Odluka o dodjeli javnog priznanja Počasni građanin Općine Orašje koja je dodijeljena Draganu Čoviću stavi van snage”, navode iz ove stranke, prenose federalna.ba i Onasa.

(StarMo)