Naslovnica Region Hrvatskoj stiglo upozorenje iz EU…

Hrvatskoj stiglo upozorenje iz EU…

195
foto arhiva

Zagreb — Evropski odbor za sistemski rizik (ESRB) smatra da bi rast cijena nekretnina u Hrvatskoj “mogao u dogledno vrijeme predstavljati opasnost za hrvatski finansijski sustav”, piše Večernji list.

Osim u Hrvatsku, slično upozorenje otišlo je i u Bugarsku, Mađarsku, Lihtenštajn te Slovačku. Od svih tih zemalja očekuje se da na vrijeme poduzmu mjere koje će spriječiti pregrijavanje tržišta nekretnina. Upozorenje je blaža forma od preporuka koje su išle Austriji i Njemačkoj da obvezno donesu mjere za provjeru kreditne sposobnosti dužnika, ranjivosti kućanstava i slično.

U Njemačkoj su cijene stanova lani rasle 12 posto, a Hrvatskoj i Austriji oko devet posto. Od 2015. godine u Zagrebu su stanovi poskupjeli 55 posto, na Jadranu 40 posto, a u ostalim dijelovima zemlje 22 posto.

ESRB je ustrojen nakon finansijske krize 2008. godine, s velikim ovlastima u nadzoru banaka i ostalih financijskih institucija. Zadaća mu je spriječiti nastanak sistemskih rizika koji bi mogli ugroziti stabilnost finansijskog sustava, a samim time i ekonomije.

Upozorenje za Hrvatsku adresirano je na ministra financija Zdravka Marića.

Evropski supervizor uočava da je do porasta cijena nekretnina u Hrvatskoj dijelom došlo i zbog potresa, koji je izbacio iz ponude starije i srušene nekretnine. No spominje se i državni program subvencioniranja kredita putem kojega je 2020. prodano čak 35 posto svih stanova i kuća u Hrvatskoj.

(StarMo)