Naslovnica Politika “Hrvatski narod i katolička Crkva jedan od tri stuba BiH”

“Hrvatski narod i katolička Crkva jedan od tri stuba BiH”

190

Mostar — Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović susreo se s mostarsko – duvanjskim biskupom i apostolskim upraviteljem trebinjsko – mrkanske biskupije mons. Petrom Palićem.

Današnji susret predsjednika Čovića i mons. Palića uslijedio je mjesec dana nakon preuzimanja biskupske dužnosti u mostarsko – duvanjskoj biskupiji, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

Prilikom susreta razgovarano je i o Temeljnom ugovoru između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine koji se, kako je naglašeno, još uvijek ne provodi u potpunosti.

Ove godine obilježava se 25. godišnjica potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je postignut mir na ovim prostorima, “iako i dalje postoje intencije da se konstitutivnost hrvatskog naroda zagarantovana Ustavom BiH potpuno eliminira kao ustavna kategorija”.

“Predsjednik Čović upoznao je biskupa Palića o nužnosti razgovora i dogovora o konačnom rješavanju hrvatskog pitanja koji bi otvorio vrata i ubrzao evropski put te doveo do punopravnog članstva naše zemlje u EU”, stoji u saopštenju.

“Na susretu je izdvojeno kako su Hrvati iz Bosne i Hercegovine i katolička Crkva već stoljećima sastavno tkivo koje čini ovu zemlju, koje je opstalo na ovim prostorima uprkos svim povijesnim nedaćama te okolnostima koje je donio Domovinski rat kada smo zajedništvom očuvali naš nacionalni identitet”, dodaje se.

Također, istaknuto je kako je Bosna i Hercegovina savršen primjer zemlje unutrašnje različitosti koje nas trebaju okupljati i ujedinjavati te da tako nešto treba biti nit vodilja svih koji ovdje žive, kaže se, uz ostalo, u saopštenju iz HDZ-a BiH.

(StarMo)