Naslovnica Region Hrvatski ministar: Vulin promovira “poraženu velikosrpsku politiku”

Hrvatski ministar: Vulin promovira “poraženu velikosrpsku politiku”

97
Gordan Grlić Radman

Zagreb — Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je danas da srpski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin promoviše “poraženu velikosrpsku politiku” i neutemeljeno prigovara Hrvatskoj koja nikada nije imala aspiracije na tuđu teritoriju niti je tražila reviziju granica, prenosi Beta.

Poslije izložbe “Lica Evrope” (Faces of Europe) povodom Dana Evrope, šef hrvatske diplomatije komentarisao je izjave Vulina koji je Hrvatsku i Kosovo nazvao “braćom po oružju” i dodao da bi Grlić Radman volio da može da rasporedi “okupacione snage na prostoru Srbije”, ali da će mu za to biti potrebno “mnogo više od onog što s (premijerom Kosova Albinom) Kurtijem može smisliti”, prenijela je agencija Hina.

“Da li i koliko vojnika Hrvatska ili neka druga zemlja može da ima u okviru KFOR-a, odlučuje se u skladu sa principima određenim Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, a ne dogovorom ”braće po oružju”, kazao je tada Vulin, te dodao: “”Licemerje sa kojim o nepovredivosti granica govore separatisti može se porediti samo sa onima koji traže da vikar ustaške vojske Alojzije Stepinac bude svetac zbog otpora ustašama. Ostaje još samo da nam se objasni zašto je moguće menjati granice 1941, 1991, 2008. godine, a posle toga nije i kako je cepanje Srbije doprinos miru, a ujedinjenje Srba pretnja stabilnosti”.

“Vulin promoviše zapravo onu poraženu politiku Slobodana Miloševića, velikosrpsku politiku koja je osvajala, koja je tražila ono što joj ne pripada. Hrvatska nikada nije imala aspiracije ni na čiji teritorij, naprotiv, nikada nije tražila neku reviziju granica”, kazao je Grlić Radman novinarima.

Slične i vrlo oštre izjave o “braći po oružju” dao je i predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, a predsjednik Aleksandar Vučić poručio je da se varaju oni koji misle da će biti novih akcija poput “Oluje” i pogroma, dodala je Hina.

(StarMo)