Naslovnica Region Hrvatski ministar: RH posjeduje dokumente o ulozi JNA u Vukovaru

Hrvatski ministar: RH posjeduje dokumente o ulozi JNA u Vukovaru

509
Tomo Medved

Zagreb — Ministar branitelja u Vladi Republike Hrvatske Tomo Medved rekao je kako Vlada RH “posjeduje dokumente koji dokazuju da je bivša JNA provodila ekshumacije žrtava na vukovarskom području iz primarnih u sekundarne grobnice”, pa su od Srbije zatražene konkretne informacije o tome koje bi pomogle otkrivanju nestalih.

“Vlada i Ministarstvo branitelja posjeduju dokumente koji jasno, precizno i nedvosmisleno ukazuju da je srpska vojska nakon okupacije Vukovara provodila ekshumacije na ovom području, imamo jasne pokazatelje. I to nisu bile paravojne formacije, to je bio djelatni sastav srpske vojske” – poručio je Medved iz Vukovara, a prenijela Hina.

Kazao je da je putem Ministarstva vanjskih poslova u posljednjih nekoliko mjeseci srbijanskih vlastima upućeno nekoliko konkretnih zahtjeva i protokola s jasno definiranim datumima kada su dužnosnici JNA provodili ekshumacije iz primarnih u hrvatskim vlastima nepoznate sekundarne grobnice.

Od Srbije traže da dostave “konkretne pokazatelje o konkretnim postupanjima konkretnih imena”, koji bi pomogli pronalasku posmrtnih ostataka hrvatskih branitelja i civila koji su nakon pada Vukovara nestali na ovom području, a kojih je ukupno 386 sa šireg vukovarskog područja od ukupno nestale 1872 osobe u Domovinskom ratu.