Naslovnica Politika Hrvatski ministar kolegama iz EU: Mijenjati Izborni zakon BiH

Hrvatski ministar kolegama iz EU: Mijenjati Izborni zakon BiH

336
Gordan Grlić Radman

Zagreb — Ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman u četvrtak je svoje evropske kolege izvijestio o nedavno održanim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini i pozvao na što skorije izmjene izbornog zakona u toj državi.

Grlić Radman je učestvovao na Vijeću ministara EU-a koje se zbog epidemioloških razloga održalo putem videoveze.

„Ono što je meni bilo jako važno je da sam izvijestio o lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, održanih 15. novembra, te naglasio važnost izbora u Mostaru 20. decembra“, rekao je šef hrvatske diplomatije na konferenciji za medije dodavši da je evropske kolege izvijestio da će se izbori u tom gradu održati slijedom dogovora političkih čelnika u državi.

Taj dogovor predviđa i izmjene izbornog zakona.

„Ponovio sam kako je važno gledati prema budućnosti i parlamentarnim izborima 2022. i da je upravo zbog ostvarivanja funkcionalnosti i političke stabilnosti BiH potrebno čim prije krenuti u proces izmjene izbornog zakona“, kazao je ministar.

Grlić Radman je pozvao ministre da EU poveća svoju pažnju prema situaciji u BiH te da joj zbog njene složenosti prilagodi pristup i uzme u obzir sve njene specifičnosti.

Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell je na Vijeću najavio svoju posjetu BiH povodom 25. godišnjice potpisivanja Daytonskog sporazuma, a Španac je kazao i kako dijeli zabrinutost zbog stanja u BiH, rekao je hrvatski ministar.

Grlić Radman je ministre podsjetio i da je u srijedu obilježena 29. godišnjica pada Vukovara.

Na Vijeću je glavna tema bio multilateralizam i hrvatski ministar je u tom kontekstu istaknuo da su Vukovar, a zatim i Srebrenica podsjetnik “kako brzo može doći do velikih tragedija kad multilateralizam i međunarodno pravo ustuknu pred logikom jednostranog voluntarizma i gole sile”.

(StarMo)