Naslovnica Region Hrvatski ministar: Iz krize samo “sa manjim državnim aparatom”

Hrvatski ministar: Iz krize samo “sa manjim državnim aparatom”

473
Ivan Malenica

Zagreb — Ministar uprave RH Ivan Malenica ocijenio je kako Hrvatska nakon ove krize zbog koronavirusa “može izaći s manjim državnim aparatom”, ističući da u Vladi “razmišljaju uštedama u javnoj upravi i nekim resorima namaknuti novac za pomoć gospodarstvu”.

Vlada je kroz prvi i drugi paket gospodarskih mjera, koje idu prema poduzetnicima i gospodarstvu, pokazala da se određenim uštedama u javnoj upravi i određenim resorima mogu postići određene uštede koje će se usmjeriti prema gospodarstvu – naglasio je Malenica i dodao kako u Vladi pripremaju i nove gospodarske mjere koje će pomoći poduzetnicima, ali i građanima.

Na pitanje o rezanju plaća u javnom sektoru, odgovorio je kako to prvo treba raspraviti sa sindikalnim predstavnicima te “staviti na stol sve argumente”.

Može se smanjiti broj lokalnih jedinica, treba ih svrstati u kategorije.

– Imate općine s nekoliko stotina stanovnika i one s nekoliko tisuća, naravno da nemaju jednake kapacitete za obavljanje svih poslova koji su u djelokrugu općina. Ako bi krenuli u nekakvu reformu morate imati brojčane pokazatelje. Mi ih pripremamo, da bi krenuli u razmišljanje o broju općina morate imati podlogu – istaknuo je Malenica.

(StarMo)