Naslovnica BiH Hrvatski kanader opet dejstvovao kod Posušja

Hrvatski kanader opet dejstvovao kod Posušja

123
foto: CZ ZHK - ilustracija

Posušje — Danas je sedmi dan otkad je buknuo požar na Čvrsnici u Parku prirode Blidinje, do sada je opožareno oko 150 hektara i trenutno stanje nije dobro, počeo je puhati i vjetar, ali ipak se nadamo da će kanader Ministarstva obrane Republike Hrvatske, koji već prelijeće, usporiti to širenje požara, kazao je u razgovoru za Fenu direktor Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) Drago Martinović.

“Od jutros smo imali djelovanje helikoptera Helikopterske jedinice Republike Srpske, a otprije nekih sat vremena nastavljeno je gašenje požara s hrvatskim kanaderom. Činjenica je da helikopteri mogu ponijeti oko 700-800 litara vode, a kanader, čini mi se, oko sedam kubika, tako da je razlika ogromna, ali nam je svaka pomoć itekako dobro došla. Jutros smo gasili jedan dio požara koji ide prema Masnoj Luci i tu nam je helikopter stvarno dobro došao, a što se tiče kanadera, zasad je odobreno deset preleta”, kazao je Martinović, prenijeli su u petak bh. portali.

Ljudstvo je, kako kaže, dobra strana ove priče.

“Imamo na terenu vatrogasce, gorsku službu spašavanja, dobrovoljce, crveni križ i tako dalje, uistinu sve to nam daje snage. DVD Rakitno i vatrogasna jedinica Posušje tu su od početka, neću reći da su na izmaku snaga, ali potrošili su puno toga”, kazao je Martinović.

Kuće i vikendice trenutno nisu ugrožene.

“Situacija se ovdje mijenja iz minute u minutu, nikad se ne zna, ali sve snage su na terenu kako bi se spriječilo može bitno napredovanje požara prema kućama”, istakao je Martinović.

(StarMo)