Naslovnica Region Hrvatska zabranjuje i ograničava prelazak granice

Hrvatska zabranjuje i ograničava prelazak granice

400

Zagreb — Hrvatski Štab civilne zaštite u ponedjeljak je donio Odluku o privremenoj zabrani odnosno ograničavanju prelaska preko graničnih prelaza RH kojom su ulasci putnika, uz pojedine izuzetke, dozvoljeni samo uz predočenje negativnog PCR testa na covid-19 ne starijeg od 48 sati.

O Odluci je na sjednici Vlade RH izvijestio ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

“Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU, s obzirom na incidenciju covida-19, ne trebaju PCR test niti ispunjavanje dodatnih uslova za ulazak u RH. Međutim, činjenica da je u ovom trenutku jedino zeleno područje u EU otok Fasta u Finskoj. Svi ostali putnici koji dolaze iz EU trebaju predočiti negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se PCR testirati po dolasku u Hrvatsku i biti u samoizolaciji do prispijeća negativnog nalaza”, naveo je ministar, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Postoji i sistem izuzetaka za kategorije osoba koje ne moraju imati negativan test, a to su pogranični zdravstveni radnici, učenici, studenti i stažisti koji svakodnevno putuju, uz uslov da ne borave u Hrvatskoj ili van Hrvatske dulje od 12 sati, dodao je.

Bez testiranja i samoizolacije ulaz je dozvoljen i za mornare, radnike u sektoru prometa i pružaocima usluga prevoza, diplomatama, osoblju međunarodnih organizacija, osobama koje putuju iz neophodnih porodičnih ili poslovnih razloga, uključujući i novinare, putnicima u tranzitu, uz obavezu da Hrvatsku napuste u roku od 12 sati od ulaska, te pacijentima koji putuju iz neophodnih zdravstvenih razloga.

Državljani trećih zemalja koji dolaze s područja koja nisu u EU, uključujući i zemlje susjedstva, ne mogu prelaziti preko graničnih prelaza RH, osim u slučaju nekoliko izuzetaka od kojih neke uključuju i posjedovanje negativnog PCR testa, naveo je Božinović.

Državljani EU koji dolaze s područja koja nisu u EU, uključujući i zemlje susjedstva, mogu prelaziti preko graničnih prelaza RH uz negativan PCR test, a izuzetak su zdravstveni i pogranični radnici, učenici i studenti.

(StarMo)