Naslovnica Region Hrvatska vojska: Petorica vojnika na kokainu

Hrvatska vojska: Petorica vojnika na kokainu

58
foto arhiva

Zagreb — Zbog slučajeva petorice vojnika pozitivnih na kokain u proteklih nekoliko mjeseci, postavlja se pitanje što se to događa u Hrvatskoj vojsci – javlja HRT.

Iz MORH-a poručuju da rade sve kako bi takvih slučajeva bilo što manje, jer “imaju nultu toleranciju na droge”.

Zbog konzumacije kokaina za dvojicu je pripadnika Oružanih snaga vojna karijera završena.

– Oni su dobili raskid službe, a za tri ostala pripadnika proces je još u toku, kaže Dejan Džidić, komandant u Pukovniji vojne policije OS RH.

Među njima je i vojni specijalac koji je nedavno uhvaćen u tajnoj akciji usred noći. Ali, za “posebnu zabrinutost mjesta nema”, ističu iz MORH-a. Sve što se događa u tzv. običnom svijetu, događa se i u vojsci. Nadzori se provode stalno, a dobivaju i dojave o drogiranju.

– Onda idemo na ciljane osobe, kada znamo za osobu imenom i prezimenom, da bismo je mogli dovesti u vezu s tim djelom. A preventivni nadzori se analitički, kada dobijemo nove vojnike, primjerice u Centru za obuku u Požegi, kazao je časnički namjesnik Davor Pavlović.

MORH tvrdi da su ovi slučajevi izolirani i da niko nije namjeravao prodavati drogu, nego su kokain, čini se, sankcionirani vojnici imali “za osobnu uporabu”. Je li razlog konzumacije droga preopterećenost, nemogućnost nošenja s odgovornošću na poslu ili nešto treće, tek će se istražiti.

(StarMo)