Naslovnica Region Hrvatska uputila protest Srbiji

Hrvatska uputila protest Srbiji

628
foto: RSE

Zagreb/Beograd — Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova (MVEP) Hrvatske uputilo je diplomatsku notu Ambasadi Srbije u Zagrebu, kojom je, kako su naveli na zvaničnoj stranici, izrazilo najoštriji protest zbog današnjeg otkrivanja spomen ploče Mladenu Bratiću, komandantu snaga bivše JNA, u novosadskom kompleksu Vojske Srbije.

“Protestnom notom Republika Hrvatska je osudila taj čin i ponovno je izrazila očekivanje od Republike Srbije i njenih institucija da odbace politiku relativiziranja i veličanja zločina, čime se dodatno vrijeđaju žrtve agresije na Republiku Hrvatsku. Republika Srbija je ponovno pozvana da se usmjeri na proces suočavanja s vlastitom prošlošću i ulogom u ratovima koje je pokrenula u devedesetim godinama prošloga stoljeća”, naveli su iz MVEP-a, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova podsjetilo je na kraju saopštenja da su ovakve odluke vlasti Srbije neprihvatjive i da su u suprotnosti sa “nastojanjima Hrvatske da, bez obzira na ne tako davnu agresiju Republike Srbije i bivše JNA na Republiku Hrvatsku”, izgrađuje dobrosusjedske odnose.

Spomen ploča komandantu novosadskog korpusa bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA) Mladenu Bratiću, koji je vodio napad na Vukovar, otkrivena je u kompleksu Vojske Srbije u Novom Sadu.

Bratić je poginuo početkom novembra 1991. godine kod Borovog naselja u Hrvatskoj.​

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)