Naslovnica Region Hrvatska udruga: A da se, osim BiH, pozabavite i izbornim zakonodavstvom u...

Hrvatska udruga: A da se, osim BiH, pozabavite i izbornim zakonodavstvom u RH?

164

Zagreb — Sve skupa pozivamo da se, osim izbornim zakonodavstvom u Bosni i Hercegovini, moraju baviti i manjkavostima u hrvatskom izbornom zakonodavstvu – poručili su iz Udruge građana Gong, koja se bavi nadgledanjem izbornog procesa u Hrvatskoj.

Oni predlažu da se Hrvatska izbornom reformom “podijeli na šest izbornih jedinica za pravednije izbore” jer ocjenjuju da postojeća podjela “narušava temelje demokracije, odnosno snagu biračkog glasa građana”.

“Hrvatska ima zapušteno izborno zakonodavstvo, nejednakost izbornog glasa, parlamentarne izbore koji su nezakoniti i neustavni. Imamo desetljeće neodgovornosti vladajućih političara”, poručila je Ivković Novokmet i potom istaknula:

“Gong ustavna načela o političkoj jednakosti građana, ustavnost i zakonitost izbora smatra jednim od temelja demokratskog političkog sustava. Ako svaki glas ne vrijedi jednako u praksi, demokracija je ugrožena. Očekuju nas parlamentarni izbori 2024. godine i želimo vladajućima poslati poruku da je sada krajnje vrijeme za izbornu reformu.”

Gong je organizacija koje se više od dva desetljeća zalaže za demokratizaciju političkog sustava u Hrvatskoj, što uključuje sustavnu reformu izbornog i referendumskog zakonodavstva koje se ponajprije odnosi na izborne jedinice.

(StarMo)