Naslovnica Region Hrvatska: Trostrukom ubici će se opet suditi

Hrvatska: Trostrukom ubici će se opet suditi

138
Filip Zavadlav

Zagreb — Visoki kazneni sud Hrvatske ukinuo je presudu Filipu Zavadlavu koji je u januaru 2020. hicima iz kalašnjikova usred Splita ubio trojicu mladića.

Zavadlav je bio nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora, a prošlu sedmicu raspravljalo se o žalbama podnijetima na presudu.

Ključan argument odbrane bilo je “manjkavo psihijatrijsko vještačenje Zavadlava”. Naime, iako je vještakinja tvrdila da nije bio uračunjiv u trenutku kada je pucao u Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) nije mu suđeno kao neuračunjivoj osobi.

Zato je njegov odvjetnik Branko Šerić tražio kontrolno vještačenje, no ono nije prihvaćeno. Šerić je ukazivao na praksu Evropskog suda za ljudska prava koja je tu problematiku regulirala, ali ga je Županijski sud u Splitu odbio.

Danas Šerić kaže da je zadovoljan odlukom Visokog kaznenog suda, te da ju je očekivao, piše Telegram.

Zavadlav je nepravomoćnom presudom dobio 15 godina za svako od tri ubistva u splitskom naselju Varoš u januaru 2020., što je objedinjeno u jedinstvenu presudu od četrdeset godina. Za otežavajući okolnosti uzeta mu je činjenica da je koristio automatsku pušku pored koje žrtve nisu imale šanse.

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva je tada 26-godišnjeg Zavadlava teretila da je s 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25).Nekoliko sati nakon krvoprolića u Varošu predao se splitskoj policiji. Slobode je lišen u kafiću u blizini Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

 

(StarMo)