Naslovnica Region Hrvatska: Traži se naplata ratne odštete od Srbije

Hrvatska: Traži se naplata ratne odštete od Srbije

154

Zagreb — Zastupnik Domovinskog pokreta u Hrvatskom saboru, Stipo Mlinarić, uputio je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem ponovno traži “naplatu ratne odštete od Srbije za počinjene ratne zločine i štetu, na što Hrvatska ima pravo slijedom odluke Haaškog suda”.

Na konferenciji za novinare u četvrtak naglasio je da nijednom od premijera Plenkovića nije dobio zadovoljavajući odgovor na taj zahtjev kao ni objašnjenje za nečinjenje.

“Srbija je bila prisiljena osuditi agresiju Rusije na Ukrajinu, ali se još uvijek nije pridružila europskim sankcijama prema Rusiji i svojom nedosljednom politikom ponovno pokazuju svima u Europi kakva je narav njihove politike te da su potencijalna opasnost za Europu i stalni faktor nestabilnosti”, rekao je Mlinarić, javlja Hina.

Sve političke opcije u Srbiji pokazuju apsolutni nedostatak osude za zločine koje su počinili prema Hrvatskoj i za takvu politiku lijek može biti samo jedan – plaćanje ratne odštete, poručio je.

Plenkovića je još jednom pozvao na hitno pokretanje međunarodne tužbe protiv Srbije, istaknuvši da bit tužbe nije novac nego da u povijesti ostane zapisano tko je agresor, a tko žrtva.

 

(StarMo)