Naslovnica Region Hrvatska: Sve spremno za otvaranje džamije – Dolaze Milanović i Erdogan

Hrvatska: Sve spremno za otvaranje džamije – Dolaze Milanović i Erdogan

158

Sisak — Završile su i posljednje pripreme za svečano otvaranje sisačkog Islamskog kulturnog centra u četvrtak, na kome se očekuju brojni visoki gosti iz Hrvatske i Turske uz prisustvo dvaju predsjednika – Zorana Milanovića i Recepa Tayyipa Erdogana.

Objekt ima ukupno 2349,70 kvadratnih metara korisnog prostora. U njemu se nalazi džamija (molitveni prostor) površine 600 četvornih metara, mektebske učionice, omladinski klub, kongresna dvorana za predavanja, vjenčanja i druge prigode, restoran, knjižnica s čitaonicom, stambeni prostor za vjerske službenike, te tehnički i skladišni prostor. Prostori edukativnog, društvenog i gastronomskog sadržaja moći će koristiti svi građani, najavio je glavni imam sisački Alem ef. Crnkić.

Nakon Gunje, Zagreba i Rijeke sisačka džamija bit će četvrta na području Hrvatske, ali prva ekodžamija u ovom dijelu Europe. Uz LED rasvjetu te dizalice topline za grijanje i hlađenje, na ravnom dijelu krova postavljeni su solarni paneli i fotonaponske ćelije snage 30 kW koje će proizvoditi električnu i toplinsku energiju za sustav grijanja.
Dani otvorenja IKC u Sisku počeli su u srijedu 7. septembra s mevludskim programom, učenja duhovnih pjesama u molitvenom prostoru. U petak će biti središnja molitva koju će voditi muftija Aziz Hasanović. Također tijekom vikenda će biti dani otvorenih vrata Islamskog kulturnog centra za sve građane.

(StarMo)