Naslovnica Uncategorized Hrvatska stranka: Jačati državne institucije

Hrvatska stranka: Jačati državne institucije

339

Sarajevo — Da bi Bosna i Hercegovina, bez obzira kako ona jeste ili bude organizirana, mogla voditi pristupne pregovore za ulazak u EU potrebne su joj stabilne državne institucije, koje će biti u stanju da preuzmu na sebe međunarodne obveze i realiziraju sve potrebne reforme, poručili su iz Hrvatske stranke u saopćenju za javnost.

“Prošlo je gotovo godinu dana od izbora u BiH, a još uvijek nema formiranu vlast, potrošena je godina na deklaracije i međusobna prozivanja, a sve kako bi nacionalisti učvrstili svoje pozicije i usporili, nezaustavljive, nadolazeće promjene”, dodaju iz HS BiH, prenosi Patria.

Kako kažu, institucije države BiH, koje su od strane pojedinaca i skupina bile sprječavane u izvršavanju svojih obaveza, te pokazale neuspjehe u dosadašnjem radu, morale bi biti daleko učinkovitije “ako želimo uhvatiti priključak i uvjerili Evropsku komisiju, ne verbalno, nego konkretnim potezima, da smo ozbiljni u svojim namjerama da jednoga dana postanemo članica EU, ne zbog EU nego građana koje predstavljaju”.

“Ovim putem pozivamo specijalnog izaslanika SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmera i specijalnog predstavnika EU u BiH Johann Sattlera da u narednom periodu u saradnji sa strankama BiH započnu razgovore i pregovore oko jačanja državnih institucija i formiranja novih, koje nedostaju, kako bismo osigurali sve preduvjete da buduća vlada bude sposobna i samostalna sa svim potrebnim ovlastima za pregovore o članstvu BiH u EU. Kroz pregovore i razgovore potrebno je identificirati i ukloniti sve one koji nisu spremni za otvaranje poglavlja 23. i 24., za koja smatramo da će riješiti veliki broj, do sada, ne rješivih pitanja i problema”, rečeno je u saopćenju.

Izlaz iz krize, navode iz HS-a, za sve koji živimo na ovim prostorima, leži u vladavini prava, borbi protiv kriminala i korupcije te rješavanju ekonomskih problema svih građana s ciljem zaustavljanja iseljavanja, EU je zasigurno putokaz u kojem pravcu se trebamo kretati.

“Ako nije tako dajte da vidimo koje su alternative na raspolaganju! Političari u udobnim foteljama i automobilima mogu čekati da li građani imaju toliko strpljenja?”, navodi se u saopćenju.

(StarMo)