Naslovnica Politika Hrvatska stranka BiH: Protivimo se prijedlozima HDZ-a

Hrvatska stranka BiH: Protivimo se prijedlozima HDZ-a

534

Sarajevo — Predsjedništvo Hrvatske stranke (HS) BiH održalo je sjednicu na kojoj su razmatrali aktuelnu političku situaciju i usvojili zaključke u svjetlu iniciranja promjena izbornih pravila.

Iz HS BiH smatraju da manipulacija izbornim procesima jedan je od glavnih uzroka političke krize u kojoj se nalazimo.

“Ocjenjujemo, u svezi s tim, nužno je provesti odluke Europskog suda za ljudska prava za što je potrebno i djelomična promjena Ustava BiH. Stojimo na braniku opstojnosti BiH, ali jednako tako i opstojnosti hrvatskoga naroda kroz konstitutivnost sukladno Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima. Osobito se zalažemo za izborna pravila kojim bi se izbjegla mogućnost zlouporabe u izboru delegata u Dom naroda, a lažno nacionalno predstavljanje treba tretirati kao kazneno djelo lažnog predstavljanja.

Protivimo se prijedlozima HDZ-a koji bi doveli u diskriminirajući položaj Hrvate koji žive u kantonima u kojima su u manjini. Zbog svoje brojnosti Hrvati koji žive u kantonima gdje nisu ugroženi imaju odgovarajuću zastupljenost u zastupničkim domovima, poradi toga potrebno je osigurati i adekvatnu zastupljenost Hrvata sa područja gdje su u manjini i gdje su odista politički ugroženi”, navodi se u zaključcima.

Hrvatska stranka BiH poziva sve odgovorne da učine više na ispunjavanju 14 prioritetnih uvjeta koje moramo ispuniti prije početka pregovora o članstvu u EU.

“Vjerujemo da bi početak pregovora sa EU ohrabrio mnoge da ostanu na svojim stoljetnim ognjištima te nam svima vratilo vjeru u bolje sutra”, navode, prenijela je Novinska agencija Patria.

(StarMo)